Cum poţi împiedica apariţia varicelor?

Varicele constituie o problemă de sănătate comună, extrem de des întalnită dupa 30-35 de ani. Aproximativ 30% din populaţie şi 60% din femeile de la noi din ţară prezintă la momentul actual manifestările acestei boli, conform studiilor de specialitate.

Disconfortul la nivelul gambelor, senzaţia de greutate, senzaţia de arsură, de picioare umflate, venele dureroase şi inestetice sunt primele semne care  anunţă adesea apariţia varicelor la nivelul picioarelor. Acesta este momentul în care este bine ca pacienţii să ceară un consult de specialitate şi să urmeze toţi paşii indicaţi de medicul specialist, astfel încât să primească diagnosticul corect.

Suprasolicitarea gambelor prin statul îndelungat în picioare; lipsa de mişcare sau sedentarismul; greutatea peste limita normală şi constipaţia cronică sunt doar câteva dintre cauzele pentru care apar varicele. La acestea se adaugă sarcinile repetate, riscul crescând odată cu numărul de sarcini duse la termen, precum şi factorii ereditari.

În cazul varicelor, masajul, dar numai dacă este făcut corect şi precis, poate îmbunătăţi calitatea vieţii pacienţilor prin diminuarea durerilor şi stimularea circulaţiei sângelui. Atenţie, nu putem vorbi despre un tratament al varicelor în stadiu avansat prin masaj, însă, în funcţie de gradul de afectare se pot diminua efectele negative. Dacă vorbim despre varice în stadiu incipient, de „picioare grele“ atunci masajul de drenaj limfatic ajută foarte mult atât la prevenirea evoluţiei bolii, cât şi la îmbunătăţirea stării generale a pacientului. Primul este stadiul de „picioare grele“ care mai devreme sau mai târziu duc la dezvoltarea varicelor, următorul este cel în care apar pe piele acele vase pronunţate şi dureroase şi ultimul stadiu în care vasele de sânge sunt extrem de pronunţate „dantelate“ şi dureroase. Intensitatea presiunii masajului se situează între 30-40 mmHg, manevrele repetându-se de mai multe ori, asociindu-se cu o uşoară tracţiune tangenţială a pielii. Manevrele nu trebuie să provoace ciupirea, durerea sau înroşirea tegumentelor.

Pentru rezultate mai bune, în cazul varicelor incipiente, terapia prin masaj poate fi combinată cu şedinţe de kinetoterapie, care au rolul de a stimula în plus circulaţia sângelui şi de a preveni evoluţia afecţiunii. Dacă masajul este bine efectuat, circulaţia limfatică poate fi refăcută în numai 10-12 şedinţe de drenaj. Pentru a obţine rezultate, este important ca procedura să fie realizată de un kinetoterapeut.